Metro/tramkaart Amsterdam

In juli 2018 is tegelijkertijd met de opening van de Noord/Zuidlijn mijn eigen app verschenen met daarin de cirkelvormige metro/tramkaart van Amsterdam. Deze kaart kent een langere geschiedenis, waarvoor we even teruggaan naar het jaar 2003.

Als nieuwe bewoner van Amsterdam probeerde ik me destijds wegwijs te maken met het tramlijn netwerk omdat dit een handige manier is om je door de stad te verplaatsen. Er waren weliswaar ook een paar metrolijnen, maar deze waren voor mij niet zo interessant aangezien deze meer de buitenring van Amsterdam bedienden. Maar als ik dan eens in een abri de lijnenkaart van het GVB bestudeerde (toen had je nog geen Google Maps of smartphone) dan viel het me op dat ik al snel de route kwijt was. Alles stond er weliswaar op, maar niet echt overzichtelijk.

Inmiddels een paar jaar later zo rond 2007 speelde ik met de gedachte dat ik wellicht een simpele versie kon maken van het netwerk en deze op de iPod Photo zou kunnen publiceren. Terwijl ik een eerste schets van de cirkelvormige app op papier had staan kwam Apple in dat jaar met de iPhone. Dat veranderde alles. Deze smartphone zou ideaal zijn voor mijn digitale versie van de kaart. Het idee was er en de technologie maakte het mogelijk. Zo werd in 2008 de Tourist Amsterdam app uitgebracht. Een combinatie van een digitale lijnenkaart gekoppeld aan de voornaamste toeristische attracties. Vooral het cirkelvormige concept droeg bij dat reizigers de lijnen konden koppelen met de geografie van de Amsterdamse grachten waardoor het netwerk opeens veel inzichtelijker en makkelijk werd.

De ingebruikname van de Noord/Zuidlijn in juli van dit jaar was dan ook een mooi moment om de kaart en app te verfrissen. En om zoveel mogelijk reizigers toegang tot de app te geven is deze ook blijvend gratis. Als ontwerper kan ik op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap en veel mensen helpen om in Amsterdam te reizen met tram, metro of trein. Ik zie het ook als een aanvulling op de informatie van het GVB en kaartenmakers zoals Google Maps en Apple Maps.

De app is beschikbaar in de App Store. Gratis download

5 gedachten over “Metro/tramkaart Amsterdam

    1. Bedankt voor de leuke reactie. Een Android versie zit voorlopig nog niet in de planning. De iPhone App is een vrije tijds project en daar gaat toch al de nodige tijd inzitten. Maar mocht er een Android developer zijn die de Android versie wil maken (gratis), dan bestaat die kans wel. Momenteel werk ik aan een verbeterde versie, waardoor de database ook uitwisselbaar is met verschillende platformen. Dus er worden wel stappen gezet in die richting. Mijn belangrijkste doel is de App gratis te houden, zodat zoveel mogelijk mensen de App kunnen gebruiken. Het is mijn manier van werken om als inwoner iets aan de stad terug te geven.

      Like

  1. Eric, mooie kaart en eentje die we graag aan de muur zouden hebben. De genoemde website (postergalerie.nl/posters) lijkt echter niet (meer) te bestaan. Is er nog een plek waar we een print kunnen bestellen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s